Концесионерът на централния плаж в Созопол Ауто Фактор ЕООД ще бъде санкциониран

...
Концесионерът на централния плаж в Созопол Ауто Фактор ЕООД ще бъде санкциониран
Коментари Харесай

Министерството на туризма глобява концесионера на плажа в Созопол

Концесионерът на централния плаж в Созопол Ауто Фактор ЕООД ще бъде глобен от Министерството на туризма поради разкопаната с екскаватор плажна линия. Това оповестиха от ведомството откакто са открили нарушавания на съществени договорни задължения на компанията.

Проверката е била направена във връзка със сигнали на локални поданици, че на централния плаж по мрачно с екскаватор е издигната дига. Репортаж на бТВ също сподели през днешния ден разкопания плаж. 

От Министерството на туризма показват, е концесионерът е нарушил задължението си да опазва околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното многообразие в сходство с естествената биогеографска характерност.

Фирмата е позволила дейности, които може " да унищожат, увредят или да доведат до смяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда чрез движение на моторни транспортни средства върху морския плаж и рандеман на пясък ". 

Заради тези нарушения Ауто Фактор ЕООД ще би трябвало да плати неустойка в размер на 5% от годишното си концесионно заплащане. 

Концесионерът се оправдава в особено публикувано изказване, че не изгребва пясък от морето, с цел да построява защитни насипи. " На плажа се правят само защитни действия по метода " контраборд ", които целят да запазят целостта на пясъчната линия и да се предотврати отнемането й от бурните талази през зимата. Тези действия са съобразени прецизно със законовите условия и в сходство с вменените ни отговорности по концесионния контракт ", показват от Ауто Фактор ЕООД.  Оттам настояват, че преди стартирането на защитните действия на централния плаж в Созопол с публични писма са уведомили Министерството на туризма, Басейнова дирекция и Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите. 

Не отговаряли на истината и изказванията, че багерът е вкаран да копае през нощта. Това се е случило на свечеряване, тъй като служащите не са съумели да приключат работата в границите на светлата част от денонощието.

От Министерството на туризма обаче настояват друго:  " Изграждането на защитни пясъчни валове (диги) или други уреди би трябвало да се прави след авансово координиране с способените органи, след установяване на съответните дейностите. Предприемането на съответните действия следва да бъде осъществено след приемане на мнение по отношение на целесъобразността и законосъобразността им ", показват от Министерство на туризма.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР